пʼятниця, 26 вересня 2014 р.

Клинок виготовлений з литого булату.

Як обрати собі ніж ?..

       

          Дуже часто виникає таке запитання у людей, які хоча б трохи починають розуміти, що таке ніж.
З чим в першу чергу варто визначитись, це те  для яких робіт буде використовуватись інструмент, адже для різних задач властивості
клинка, геометрія, твердість, корозостійкість і т . д.  мають бути різними. Хочу одразу випередити запитання і відповісти, універсальних ножів не буває . 
       Є різні операції які можна виконувати одним і тим самим ножем але це не робить його універсальним, в повному розумінні цього слова. Ну спробуйте взяти мачете й приготувати з його допомогою наприклад борщ або плов.. думаю вам буде доволі не зручно. Для таких робіт підійде ніж з клинком довжиною від 100мм. до 130мм. приблизно в цих межах, товщиною клинка від 2,5 мм. до 5мм. при цьому грає роль, як виконані спуски (геометрія спусків), я віддаю перевагу спускам що починаються від обуха і плавним клином сходять до ріжучої кромки, згадайте ножі Шеф-поварів..
        Питання стійкості до корозії або ржавінню металу то це суто індивідуальна справа, за ножем з нерж.сталі не потрібний особливий догляд але якість різу буде значно нижча ніж у високо вуглецевої сталі, так погоджусь з тим що в ХХІ столітті є всілякі порошкові нано сталі, які володіють і стійкістю до корозії і прекрасними ріжучими властивостями але не кожний другий зможе собі дозволити ніж з такого металу. 
        Не варто лякатися догляду за ножем який виконаний з високо вуглецевої легованої сталі, все елементарно просто, гадаю зуби зранку усі чистять, ну цей процес схожий, просто потрібно взяти його за звичку. Після того як щось порізали, скажімо продукти на стіл, достатньо ніж витерти насухо серветкою, а по приходу до дому, якщо це не довго тривалий похід, змастити клинок ножа любим маслом ( підходять масла для швейних машинок і йому подібні), покласти в ножни та сховати, за потреби довести гостроту або заточити. Все, цього достатньо, для елементарного догляду. 
         Також при виборі ножа слід звернути увагу на твердість клинка, цього як правило на клинку не вказують, вказують марку сталі по якій можна зробити висновок для себе щодо її твердості, наприклад сталь 420, яка часто зустрічається на китайських зразках, буде мати твердість в межах 54-58, залежить від того як виробник проведе термічну обробку. Твердість не являється основним показником якості клинка, вязкість- ось те що потрібно, звісно в комбінації з непоганою твердістю. Краще залишитись в руках з зігнутим, на пару-трійку градусів  клинком, аніж з двома половинками. 
         Щодо матеріалів з яких виготовлене руків"я, це так само на ваш розсуд. Є полімери, пластики, синтетичні матеріали, дорогоцінні породи дерева та інше. Хочу звернути увагу на деревину, вона має бути добре оброблена/пропитана, спеціальними маслами, які запобігатимуть потраплянню вологи, сміття й інших речовин в структуру дерева. Як показує практика, гарно виготовлене і оброблене спеціальними речовинами дерев"яне руків"я, довгий час служить своєму власнику, ні яки пластики не зрівняються з натуральністю, красою та теплом натурального дерева.
        Тому при виборі ножа під конкретно свої потреби, потрібно користуватись цими параметрами і показниками і пам"ятати: "..дешева рибка-погана юшка..". (Народна мудрість).
       Вдалого  вибору..

Немає коментарів:

Дописати коментар